Sammanfattning o recept från Matklubbskvällen 19 /3 2011
I lördags hade vi lite vilttema eftersom Katarina hade så mycket älgkött i frysen . Vi gjorde grytbitar av en stor stek o lagade en improviserad älggryta som fick stå o puttra 1,5 timme drygt . I den hade vi viltfond, oxbuljong, morötter, palsternacka, lök, timjan , rött vin , vitlök , rosmarin o rundade av med grädde . Till det gjorde vi en potatiskaka med västerbottenost, varva skivad potatis o riven v.b ost i en avlång kakform o salta o peppra ringla över lite flytande margarin o gradda i 200 grader tills potatisen är mjuk . Stjälp upp kakan när den svalnat o skär fina bitar. ( om man vill ha en liten variant på detta kan man ta hälften Blå kongo potatis o varva med så får man en blå/gul kaka)

Tessan steker på älggrytbitarna .





Älggryta med potatiskaka
Till förrätt gjorde vi Laxceviche ( fast vi gjorde en fuskvariant med varmrökt lax) . Ceviche är en sydamerikansk rätt som betyder att man gravar fisk i citron eller limesaft. I vår ceviche hade vi limemarinerad varmrökt lax, tärnad avokado, tärnad gurka , finhackad färsk chili , färsk koriander o pressad lime. Blanda alla ingredienser i fina glas o pressa lime över . Riktigt fräscht smakade den !!

Laxceviche

Vi bakade även knäckebröd o det va förbluffande lätt att göra ( fast det hade blivit ännu bättre om vi haft en kruskavel så man hade fått det tunnare ) o smakade mycket bra med äkta smör på , mums ! Finns mycket recept att goggla på , själv gjorde jag en egen variant o bytte ut mjölsorter eftersom jag har dinkelmjöl hemma ( för GI värdets skull ) men jag rekomenderar er verkligen att testa baka eget knäckebröd .



Till dessert blev det hjortronparfait med chokladhavreflarn .

Tina vispar äggulor o socker i vattenbad till parfait.

Chokladhavreflarn

Hjortronparfait med chokladhavregryn
Hjortronparfait
3 dl |
4 st |
1 dl |
0,5 dl |
Va roligt med matklubbskväll... låter riktigt kul!
ps; supertack för din fina kommentar!