Jordärtskockscheesecake

 
 
 
Detta är en rätt som man kan använda som förrätt i form av en tårtbakelse eller till lite mingel som små snittar.Den är ju nästan helt vegetarisk om man skippar baconet och använder agar agar ist för gelantinet. 
 
 
 
Detta behöver du :
 
200 gr kavring
80 gr smör
500 gr jordärtskocka
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 gelantinblad
1 dl creme fraiche
200 gr färskost 
1 rödlök ( hackad)
1 tsk salt
 
 
Topping 1 
 
2-3 palsternackor
parmesan ( färskriven)
färsk timjan 
2 dl rapsolja till fritering
 
 
Topping 2
 
100 gr valnötter
6-7 st finhackade katrinplommon
1 pkt bacon ( knaperstekt o klippt i små bitar )
 
 
Gör så här : 
 
Lägg gelantinbladen i vatten.
 
Smält smöret. MIxa kavringen till smulor o blanda med det smälta smöret, tryck sedan ut blandningen i en bakpappersklädd springform. Ställ in formen i kylen så länge .
 
Skala jordärtskockorna och skär i bitar , koka dom mjuka i grädden o mjölken. Mixa dom  sedan till en slät puré o ha i färskost, creme fraiche, salt o rödlök. Krama ur gelantinbladen o ha i dom i blandningen sätt grytan på plattan på svag värme o rör runt tills gelantinet smält.
 
Häll blandningen över kavringen o ställ in formen i kylen i ca 4 timmar så den stelnar o " går ihop ".
 
Skär tårtbitar med en vattnad kniv o dekorera med valfri topping , servera med lite sallad.
 
 
 
 
Topping 1
 
Skala palsternackorna o skiva tunna skivor ( jag använde min mandolin) , ha i 2 dl rapsolja i en vid gryta o fritera dom gyllenbruna, lägg dom att rinna av på hushållspapper. Garnera sedan med palsternacka, riven parmesan o en kvist timjan .
 
Topping 2
 
Stek bacon knaprigt o klipp i små bitar. Hacka valnötter o katrinplommon i bitar. Blanda ihop detta o garnera. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Helene:

Mums! :3

#2 - - Veronica Wallgren:

Åh vad gott!